ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Προέδρου και Ιδρυτού της ΕΕΕΓΑ Ευάγγελου Φυλακτού

by niktheo | December 1, 2016 10:02 am

Αυτή η επιστολή,  απευθύνεται σε ανθρώπους   που  έχουν κοινωνική ευαισθησία, πατριωτικά αισθήματα και πολιτιστικά ενδιαφέροντα.  Είμαι ένας άνθρωπος, που κατά την πορεία της ζωής μου έχω αναπτύξει μια μακρόχρονη  δραστηριότητα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά,  και σήμερα επωμίζομαι  μία μεγάλη ευθύνη,  παίρνοντας  την πρωτοβουλία για ένα θέμα που ασχολείται όλος ο πολιτισμένος κόσμος  και αφορά  την επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης.

Συμπλήρωσα μισό αιώνα που μελετώ με πάθος  την ιστορία των μνημείων της Ακρόπολης και δύο δεκαετίες, που μαζί με τον γιο μου Κωνσταντίνο συμμετέχουμε στις αναστηλώσεις  των κυριοτέρων μνημείων της χώρας μας.  Κατά την συμμετοχή μας στην αναστήλωση του Παρθενώνα, όπου κατασκευάσαμε σπονδύλους, τρίγλυφα και γείσα, είχα την ευκαιρία να αγκαλιάσω τις κολώνες, να σκαρφαλώσω στις σκαλωσιές, να αγγίξω τους λίθους απ’ όπου πριονίστηκαν οι ανάγλυφες πλάκες της Ζωφόρου και να δω από κοντά τα σημεία απ’ όπου οι άνθρωποι του Έλγιν αφαίρεσαν τις μετώπες και τα εναέτια αγάλματα.  Αυτή η ζωντανή επαφή που είχα με το μνημείο με έκανε να ευαισθητοποιηθώ πολύ περισσότερο, και να εντατικοποιήσω τις προσπάθειές μου για ιστορική πληροφόρηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης στο θέμα της αρπαγής των Γλυπτών από τον λόρδο Έλγιν.

Μέχρι σήμερα πραγματοποίησα πάνω από 100 ομιλίες, εκθέσεις και παρουσιάσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ οι υπόλοιπες σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων.  Άρθρα μου και επιστολές έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο τύπο.  Πάντα όμως πίστευα ότι αυτός ο αγώνας για να έχει ένα πιο θετικό αποτέλεσμα πρέπει να εξελιχθεί σε μία συλλογική προσπάθεια.

Έχοντας αίσθημα ευθύνης, τις ιστορικές και τεχνικές γνώσεις και την σοβαρότητα που απαιτείται για το θέμα αυτό, τον Απρίλιο του 2014, πήρα την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός πολιτιστικού φορέα με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.  Μόλις ανακοίνωσα την απόφασή μου αυτή, συστρατεύθηκαν μαζί μου, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, 126 ιδρυτικά μέλη.   Ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι από όλους τους χώρους της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και  μία ομάδα νέων, φοιτητών και επιστημόνων, οι οποίοι ως μικροί μαθητές,  παρακολούθησαν τις ομιλίες μου, και στη συνέχεια, ενθουσιασμένοι,  μου έστειλαν συγκινητικές επιστολές. Μετά από τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, στις 15/1/2016, καταχωρήθηκε η έγκριση ίδρυσης της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης- ΕΕΕΓΑ στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ στις 8/2/2016 πραγματοποιήθηκε η 1η  Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για την εκλογή του πρώτου εκλεγμένου Δ.Σ. στο  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Έκτοτε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των ΓΛΥΠΤΩΝ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ με έδρα Ελλάδα-Μακεδονία-Θεσσαλονίκη,  αποτελεί πλέον  ένα ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός.

Μελετώντας την ιστορική διαδρομή  που αφορά στη λεηλασία των Γλυπτών της Ακρόπολης και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατόπιν αυτής διαπιστώνουμε ό,τι:

Από το 1801 που ο λόρδος Έλγιν λεηλάτησε και βεβήλωσε τα μνημεία μας, άρχισαν να εκδηλώνονται αμέτρητες αντιδράσεις από επίσημα ιστορικά πρόσωπα, από ανθρώπους των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πνεύματος. Οι αντιδράσεις αυτές συνεχίστηκαν καθ’ όλη την μακρά χρονική περίοδο από το 1801 έως σήμερα, ιδιαίτερα δε κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.  Με δηλώσεις, ψηφίσματα, διαμαρτυρίες και καταγγελίες, πιέζουν όλο και περισσότερο τους υπευθύνους του Βρετανικού Μουσείου διάφοροι πολιτιστικοί φορείς και οργανώσεις άλλων χωρών, προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, καθώς  και τις ξένες επιτροπές που ιδρύθηκαν για την επιστροφή των Γλυπτών.

Μελετώντας το ιστορικό χρονικό ανάπτυξης ουσιαστικών αντιδράσεων στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι δεν γίνεται σχεδόν τίποτε, εκτός του ότι κατά καιρούς βλέπουμε τα «μετέωρα διαβήματα» του εκάστοτε Υπουργού Πολιτισμού, τα οποία κανένα αποτέλεσμα δεν επιφέρουν.  Θα αναρωτηθείτε βεβαίως γιατί.  Η απάντηση είναι προφανής. Διότι οι αρμόδιοι της πολιτικής  ηγεσίας  του τόπου μας  δεν γνωρίζουν το θέμα αυτό, και αμφιβάλω αν οι μισοί από τους 300 της Βουλής έχουν ανέβει έστω και μία φορά στην Ακρόπολη.  Αυτό το κενό που υπάρχει καλούμεθα να καλύψουμε  όλοι εμείς,  με πολύ σοβαρότητα, ιδιαίτερη γνώση, καθώς και με έντονη και συνεχή  αγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με τους  ΣΚΟΠΟΥΣ  ΔΡΑΣΗΣ του καταστατικού μας  οι οποίοι   προβλέπουν την ιστορική πληροφόρηση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα αυτό,  η ΕΕΕΓΑ αναπτύσσει κοινές δράσεις  ενημέρωσης και την ευαισθητοποίησης κυρίως των μαθητών, των φοιτητών και  των εκπαιδευτικών, με απώτερο στόχο να ακουστούν προς τα έξω οι φωνές των νέων της Ελλάδας.

Είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσουμε μία δυναμική παρουσία στον αγώνα για τη  διεκδίκηση των πολιτιστικών μας θησαυρών και θα ενθαρρύνουμε να ενεργοποιηθούν περαιτέρω  οι φορείς και οι οργανώσεις   του εξωτερικού, οι οποίοι με ψηφίσματα,  διαμαρτυρίες και καταγγελίες τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών της Ακρόπολης.

Οι Ομογενείς  Έλληνες, παρακολουθώντας  όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν αυτή την εποχή στην χώρα μας,  προθυμοποιούνται να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας αυτή.  Μέσα στο πλαίσιο των δράσεών μας ιδιαίτερη δραστηριότητά μας θα είναι η ενημέρωση για το θέμα των Γλυπτών της Ακρόπολης, σε κάθε αλλοδαπό και ημεδαπό τουριστικό επισκέπτη  σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της  Ελληνικής επικράτειας.  Στόχος μας θα είναι να μεταφέρουν  στις χώρες τους το μήνυμα ό,τι οι Έλληνες που στερήθηκαν για 200 και πλέον χρόνια το πιο σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, ζητούν από τον πολιτισμένο κόσμο να συμβάλει στην επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης.

                                                ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ !!!

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε πολλές διαφορές μεταξύ μας, σε θέματα πολιτικά, αθλητικά, τοπικιστικά κ.α. Σε ένα θέμα όμως συμφωνούμε όλοι, στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ μας ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. Όλοι νιώθουμε ένα δέσιμο με τον Παρθενώνα και όλοι μιλούμε με υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα των προγόνων μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να διασώσουμε ότι μας άφησαν για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Με την εγγραφή σας ως τακτικά μέλη, συμμετέχετε έμπρακτα σε αυτόν τον αγώνα και μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε  με την ίδια αγωνιστικότητα και τον ίδιο ενθουσιασμό. Με την συνεισφορά των 10 (δέκα) ευρώ γίνεσθε τακτικό μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των ΓΛΥΠΤΩΝ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.   Η ετήσια συνδρομή που είναι επίσης 10 (δέκα) ευρώ θα καταβάλεται κατά την διάρκεια του έτους.  Οι έκτακτες συνδρομές: «κατά βούλησιν» και «κατά δύναμιν».

Για τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες της ΕΕΕΓΑ, ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις, συνεντεύξεις, άρθρα, θεατρικά δρώμενα, και για το πρόγραμμα «οι μαθητές κτίζουν ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ», μπορείτε να ενημερώνεστε:

Στην Ιστοσελίδα μας:   www.eeegacropolis.gr

Και στο Facebook:   www.facebook.com/eeegacropolis/

 

Η ΕΕΕΓΑ  διατηρεί λογαριασμό στην  Τράπεζα Πειραιώς,  με επωνυμία:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

– ΚΑΒΑΛΑΡΙ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

SWIFT:  PIRBGRAA           IBAN:  GR04 0172 2680 0052 6808 2540 378 

Θερμή παράκληση,  αποστείλατε μας ενημέρωση  στα κάτωθι  Fax ή Email,   με τα στοιχεία της   κατάθεσης και τα προσωπικά σας στοιχεία,  όπως  ονοματεπώνυμο,  διεύθυνση,  και στοιχεία επικοινωνίας  (τηλέφωνο, Fax, email ).

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 

Ευάγγελος  Φυλακτός

Ιδρυτής  και  Πρόεδρος  της  Ε.Ε.Ε.Γ.Α.

Τηλ:  6972 552236 –  2394 052160    Fax: 2394 052242

Email: info@eeegacropolis.gr[1]

Endnotes:
  1. info@eeegacropolis.gr: mailto:info@eeegacropolis.gr

Source URL: http://www.eeegacropolis.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ad%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b9%ce%b4%cf%81/