Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

by niktheo | October 17, 2016 1:20 pm

Εκδήλωση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πραγματοποίησε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις  5 Οκτωβρίου 2016 με θέμα: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΩΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ.

Την κήρυξη έναρξης της Εκδήλωσης έκανε ο Επίτιμος Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης κος Δημήτρης Κωστόπουλος, αναφερόμενος στη νομική υπόσταση της πράξης απογύμνωσης και λεηλασίας του Παρθενώνα και των νομικών διαδικασιών του διεθνούς δικαίου, που αφορούν στις αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς και φορείς.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ κος Σαρτζετάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την ΕΕΕΓΑ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κος Ευάγγελος Φυλακτός, ιστορικός ερευνητής και καλλιτέχνης μαρμάρου, παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα της λεηλασίας και της αρπαγής των Γλυπτών από το Λόρδο Έλγιν καθώς και τις αντιδράσεις από επίσημα ιστορικά πρόσωπα της εποχής εκείνης, από την πνευματική διανόηση και την πολιτική ηγεσία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής κα Ελένη Μπάρμπα, Αρχιτέκτων, παρουσίασε τις δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , τους στόχους, τις εκπεφρασμένες θέσεις και αντιδράσεις της Επιτροπής στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών της Ακρόπολης, καθώς και το μήνυμα της εκδήλωσης προς τη Διεθνή Κοινότητα.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κος Πάρις Αποστολίδης, Εκπαιδευτικός, παρουσίασε τις δραστηριότητες στο χώρο της Εκπαίδευσης, με προβολή μαθητικής θεατρικής παράστασης στο χώρο της Ακρόπολης.

Στο πάνελ συμμετείχε η πρόεδρος του συλλόγου Μεσσηνίων Μακεδονίας – Θράκης “Ο Καπετάν Άγρας” κα Κωνσταντίνα Τσατσαμπά, Φιλόλογος, η οποία αφού απέυθηνε χαιρετισμό, παρουσίασε την χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του κου Γιάννη Κούκα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι Φορέων και τοπικών Αρχών.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την μεγάλη ιστορική αλήθεια της αρπαγής των Γλυπτών.

Source URL: https://www.eeegacropolis.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1/