Απόσπασμα από δημοσίευση στο περιοδικό «Θριά Ασπρόπυργος» του ΓΕΛ Ασπροπύργου 6/2008

August 13 12:47 2015 Print This Article

Απόσπασμα απο άρθρο των μαθητών του ΓΕΛ Ασπροπύργου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό τους, μετά την επίσκεψη τους στα καλλιτεχνικά εργαστήρια “ΦΥΛΑΚΤΟΣ”. Οι μαθητές μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Με ιδιαίτερο πάθος ο κ. Φυλακτός προσπάθησε να μας εμπνεύσει για τον αγώνα που δίνει εδώ και καιρό η πατρίδα μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τον λόρδο Έλγιν και βρίσκονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο. Μας τόνισε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο από τον οποίο βίαια  αφαιρέθηκαν έναντι αμοιβής προς τις τότε δυνάμεις κατοχής της Ελλάδας. Μάλιστα ο ίδιος σε επιστολή του προς το Ελληνικό υπουργείο πολιτισμού επεσήμανε τους ποικίλους κινδύνους, τους οποίους ανίχνευσε μετά από προσωπική έρευνα, στους οποίους εκτίθενται τα γλυπτά, από την ανεπαρκή τους φύλαξη στο Βρετανικό μουσείο.

Η ενδιαφέρουσα αυτή ενημέρωση περατώθηκε με τις σχετικές ερωτήσεις των μαθητών, αλλά και τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Ευάγγελο Φυλακτό για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας επεφύλαξε στο σημαντικό αυτό χώρο, όπου συναντιέται και συμπλέκεται η επιχειρηματική δράση με την καλλιτεχνική ευαισθησία και υπηρεσία των αγαθών του πολιτισμού μας, αναγκαία προϋπόθεση για μια δημιουργική πορεία προς το μέλλον ιχνηλατώντας τα σημεία των προγόνων μας.»