Εκδήλωση της ΕΕΕΓΑ στο Παπαχαραλάμπειο Εκπαιδευτήριο

May 24 09:48 2017 Print This Article

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα Γλυπτά της Ακρόπολης στο ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ στο Περιστέρι Αττικής με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της ΕΕΕΓΑ κ. Φυλακτό Ευάγγελο.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η φιλόλογος κ. Νικολέτα Μήτρακα περιέγραψε την ιστορία και το χρονικό της αρπαγής των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν.

Αμέσως μετά ο κ. Φυλακτός Ευάγγελος, αφού καυτηρίασε την βίαιη αρπαγή των Γλυπτών από τον Έλγιν αλλά και την αδιάλλακτη στάση του Βρετανικού Μουσείου σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής τους, αναφέρθηκε με τρόπο γλαφυρό στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο πάγιο αίτημα σπουδαίων προσωπικοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, και ειδικότερα στην Μεγάλη Βρετανία, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Στη συνέχεια ο δικηγόρος κ. Απόστολος Καλαφάτης έκανε μία σύντομη αναφορά στην πολυδαίδαλη νομική πτυχή του ζητήματος και το δίλημμα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό κράτος σχετικά με την διεκδίκηση ή μη των Γλυπτών μέσω της δικαστικής οδού.

Μαθητές του σχολείου εν είδει εικονικής δίκης παρουσίασαν τα επιχειρήματα που επικαλούνται τα εμπλεκόμενα μέρη• από τη μία των υποστηρικτών της επιστροφής κι επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο και από την άλλη όσων υποστηρίζουν την παραμονή των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΕΕΓΑ κ. Φυλακτός, σε κλίμα συγκίνησης, απήγγειλε το ποίημα του ‘Η Καρυάτιδα μίλησε’ προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Εκτός των δεκάδων μαθητών και καθηγητών του σχολείου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι ιδρυτές του Παπαχαραλάμπειου Εκπαιδευτηρίου κ. Θεόδωρος Παπαχαραλάμπους με την σύζυγο του κ. Καίτη Παπαχαραλάμπους, ο διευθυντής του σχολείου κ. Σπύρος Παπαχαραλάμπους, ο στρατηγός κύριος Τόρβας Δημήτριος και ο συνθέτης και γνωστός τραγουδιστής κ. Γιώργος Σαλαμπάσης.