Πνευματικό Διήμερο στην Κοζάνη

Πνευματικό Διήμερο στην Κοζάνη
December 14 13:04 2016 Print This Article

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το   ”ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΔΙΗΜΕΡΟ” για κορυφαία Μνημεία της Ελλάδος, στην Κοζάνη στις 12-13 Νοεμβρίου 2016, όπου, μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, αναδείχθηκε η άρρηκτη σχέση μεταξύ του Λόγου, της Αρχιτεκτονικής, της Παιδείας, της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού, στην εξέλιξη της ανθρώπινης υπόστασης και στη δόμηση της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας. Από τη Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα τα Μνημεία αποτελούν το “όπλο” κατά της λήθης. Ο Δίσκος της Φαιστού, οι Χρυσοφόροι Μυκήνες, η Ακρόπολη των Αθηνών και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα -το παγκόσμιο σύμβολο Μνήμης του Πολιτισμού που «δένει» μοναδικά το Ελληνικό Φως- ήταν τα θέματα κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών-μελετητών.

Στο Πνευματικό Διήμερο που οργάνωσαν το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύνδεσμος γραμμάτων και τεχνών Π.Ε. Κοζάνης,  συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ως εισηγητές:

  • Ο ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. και Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος.
  • Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Προγράμματος «ERASMUS+» στο Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ και Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο ίδιο Πρόγραμμα.
  • Ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Νικόλαος Λιανός.
  • Ο ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Μανόλης Κορρές, την εισήγηση του οποίου παρουσίασε η αρχαιολόγος Χρυσίη Σάμιου.
  • Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης- ΕΕΕΓΑ    κ. Ευάγγελος Φυλακτός  με θέμα: «Η Αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Αντιδράσεις από  επίσημα πρόσωπα».