Από ομιλία στο πολιτιστικό κέντρο της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας 26/1/2012

March 09 16:01 2015 Print This Article

Μετά από 35 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη μου στην Ακρόπολη η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή της Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) εμπιστεύθηκαν στην οικογενειακή μας επιχείρηση την επεξεργασία εννιά αράβδωτων σπονδύλων και την φιλοτέχνηση τριών τριγλύφων και δύο γείσων, σε τελική μορφή για την αναστήλωση του Παρθενώνα.

Όταν υπέγραφα την σύμβαση με πολύ δυσκολία συγκράτησα τα δάκρυά μου. Όλη η διαδικασία που αφορούσε τη διαμόρφωση των σπονδύλων, τη μεταφορά στην Αθήνα, την ανύψωση στον Ιερό Βράχο μέχρι την τελική παραλαβή από τους τεχνικούς της Ακρόπολης ήταν μία περίοδος ξεχωριστή για τη ζωή μου. Μία περίοδος ακατάπαυστης εργασίας φορτισμένη με ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης, υπερηφάνειας, έντασης, άγχους και μεγάλης αγωνίας. Μεγάλη αγωνία για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Γιατί για να επιτύχει κανείς στο πεντελικό μάρμαρο την απόλυτη ορθότητα των σπονδύλων και τις περίτεχνες λεπτομέρειες των γείσων και των τριγλύφων απαιτείται ικανότητα, γνώση, υπομονή, επιμονή και πολλή ‘τρέλα’.

Για την τήρηση των αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών του Παρθενώνα με ανοχή σε λάθος έως 5% του χιλιοστού και η εφαρμογή αυτών των φανταστικών λεπτομερειών κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στον γιο μου Κων/νο ο οποίος με πολλή υπομονή και σχολαστικότητα παρακολουθούσε από κοντά τους μαρμαρογλύπτες της επιχείρησης σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας.

Η συμμετοχή μας στην αναστήλωση του Παρθενώνα αποτελεί για εμάς ύψιστη τιμή και κάθε ενέργεια μας συνοδεύτηκε από δέος για την ιερότητα της αποστολής μας.

Ε.Φ.