Ομιλία στη σύναξη της Ι. Μητρόπολης Ιερισσού 24/1/2009 και στην Ιερατική σχολή Κατερίνης 29/12/2013

Ομιλία στη σύναξη της Ι. Μητρόπολης Ιερισσού 24/1/2009 και στην Ιερατική σχολή Κατερίνης 29/12/2013
March 15 16:12 2015 Print This Article

  Η Ελλάδα που είναι η γενέτειρα αυτών των πολιτιστικών θησαυρών άλλα και όλη η ανθρωπότητα πρέπει να φροντίσει τα γλυπτά της Ακρόπολης να συγκεντρωθούν στο χώρο και στον λαό που τα δημιούργησε. Το νέο μουσείο της Ακρόπολης σύμφωνα με ένα γκάλοπ που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία είναι το καλύτερο μουσείο του κόσμου.

Κάτω από τον καταγάλανο ουρανό, σε οπτική σχέση με τον Παρθενώνα, με υπερσύγχρονες και κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, τα καταπονημένα αγάλματα θα διατηρηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο για να παραδοθούν στις επόμενες γενεές στην καλύτερη τους κατάσταση.

Η Μεγάλη Βρετανία δε, πρέπει να κατανοήσει ότι δεν της ανήκουν τα γλυπτά διότι είναι μια τρίτη χώρα και δεν μπορεί ούτε να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για λάφυρα πολέμου. Εξάλλου υπέρ της επιστροφής των γλυπτών σήμερα τάσσεται όλη η ανθρωπότητα και η πλειοψηφία των βρετανών πολιτών. Διότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο έργο τέχνης που θα μπορούσε να εκτεθεί σε οποιοδήποτε μουσείο. Είναι τμήματα ενός συνόλου, είναι μέλη μια οικογένειας, είναι μέρος μια ιστορίας. Η αφαίρεση κάποιων τμημάτων από τα αγάλματα και από τις γλυπτικές παραστάσεις του Παρθενώνα είναι σαν να σχίζουμε κάποιες σελίδες ή να αφαιρούμε κάποιες εικόνες από ένα πολύτιμο βιβλίο. Είναι σαν να καταργούμε το ρεφραίν από ένα όμορφο τραγούδι.

Ε.Φ.